De Sharpshot puttmethode van Edwin Koene

Mijn Sharpshot puttmethode is gebaseerd op scherper kijken. Dat doe je door te visualiseren, te imagineren, vervolgens de energie aan te voelen en dan… doen! Als je bij het putten van een afstand van pakweg 6 meter mikt op een detail van de hole, dan streef je naar een Sharpshot. En daarmee vergroot je kans op een succesvolle putt!

Veel golfers hebben moeite om bij het putten de juiste lijn te zien. Of ze zijn de lijn ‘kwijt’ na de pre–shot routine. Ze staan dan verkeerd opgelijnd. Maar ze putten toch met desastreuze gevolgen voor de beweging en het resultaat.

Hoe kun je nu je zicht op de situatie verbeteren? Een goede oefening voor de oefengreen is om te proberen om iets kleins te raken, bijvoorbeeld een andere golfbal. Hoe vaker je het voorwerp raakt, hoe beter je je ogen traint: je gaat scherper kijken. Scherp kijken als een havik, dat is de essentie van mijn Sharpshot puttmethode.

sharpshot vision klein mikken klein missen edwin koene koene golf

Wil je onder persoonlijke begeleiding beter leren putten? Neem dan vooral contact op. Op deze pagina vertel ik ook alvast welke elementen je nodig hebt om een Sharpshot te maken!

Sharpshot: 3 soorten putts

Met mijn 25 jaar ervaring heb ik putts onderverdeeld in 3 soorten. Hieronder zie je ze, met bijbehorende aandachtspunten. In de baan heb je meestal geen tijd en ruimte in je hoofd om de theorie nog eens door te lopen. Dit overzicht moet je gaan helpen bij je persoonlijke training!

Als je wilt scoren in de baan is goed leren putten helaas vaak een ondergewaardeerd onderdeel. Maar als je weet dat ongeveer 50% van je slagen op de green plaatsvindt, is het wel duidelijk waarop je moet trainen.

Tip: Klik op de onderdelen “Afstand”, “Slope”, “Lichaamshouding”, “Routine”, “Lichaamshouding” en “Imaginatie” en bekijk waar je bij de putts extra op moet letten.

1. Te maken putts

1 meter tot +/- 6 meter
Nauwlijks
Doodstil en klein
Zonder oefenzwaai
Optimaal op richting
Hoor de bal al vallen
koene sharpshot vision klein mikken klein missen edwin koene koene golf putten golfactiviteiten golflessen

2. Lange afstand gevoelsputts

Verder dan +/- 9 meter
Weinig of meerdere
Losser dan bij een te maken putt
Relatief meer oefenzwaaien
Optimaal op afstand
Bal ligt straks stil bij de hole
koene sharpshot vision klein mikken klein missen edwin koene koene golf puttmethode

3. (Extreme) breakputts

Alle afstanden
Veel slope in de green
Stil, maar toch enigszins los
Enkele oefenzwaai(n)
Afstand + richting
Bal gaat rollen over goede tak
koene sharpshot vision klein mikken klein missen edwin koene koene golf golfschool pga professional

‘Aim small, miss small.’